Vorige tentoonstelling

Fabienne Verhulsel, STORIES IN TRANSIT

Fabienne Verhulsel, een vrouw van stad en verbeelding, deelt haar hart en geest met de wereld in de expositie Stories in Transit. Van 18 januari tot 22 februari neemt ze de toeschouwer mee op een reis door de stad, de stad die haar muze is: Lissabon. Een stad die leeft, ademt, fluistert. Elk hoekje, elke straat, elke blik op de Taag draagt verhalen die wachten om verteld te worden, gevangen te worden in de stille beweging van haar werk.

Lissabon is meer dan een plek voor Fabienne – het is een levend canvas. Haar ogen volgen de dans van mensen, de veranderingen in het licht, de gesprekken die zich ontvouwen. Haar observaties zijn haar gids. In de tram, tijdens een lunch, vanachter haar raam, registreert ze alles: de vluchtige momenten die de schoonheid van het alledaagse onthullen. Er is geen moment te klein, geen detail te onbeduidend voor haar aandacht. Elk beeld is een verhaal op zich, gevangen in grafische lijnen, in de vloeibaarheid van aquarel, in de textuur van mixed media.

Haar technieken, grafiet-aquarel en gemengde media, vertellen hun eigen verhaal. Het gebruik van aquarel is een knipoog naar de eenvoud van het moment, maar het is de korrel van het grafiet die de diepte toevoegt. De werken dragen de sporen van haar persoonlijke reis: van beperkingen naar vrijheid, van het kleine naar het grote. Haar zoektocht naar nieuwe manieren om haar gedachten en gevoelens vorm te geven, weerspiegelt de vrijheid die ze herontdekte toen ze zichzelf weer vond na een periode van stilte.

Het is in de vrijheid van experimenteren dat Fabienne’s werk tot leven komt. Haar nieuwste werken zijn gelaagder, dieper, rijker. Ze laat de presentatie zelf deel uitmaken van het verhaal. De kaders, de teksten, de materialen die ze kiest, vormen samen een geheel dat de toeschouwer uitnodigt om niet alleen te kijken, maar ook te voelen. Het verhaal ontvouwt zich in lagen, in beelden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, soms met een vleugje humor, altijd met een scherp oog voor detail.

Stories in Transit is geen eenvoudige expositie van beelden, het is een uitnodiging om mee te reizen. Het is een kans om stil te staan bij de alledaagse momenten die we vaak over het hoofd zien. Wat gebeurt er wanneer je deze momenten aandachtig bekijkt? Wat betekent transit voor jou? Welke verhalen zie jij in de beelden die Fabienne voor je legt?

In haar werk is Fabienne geen kunstenaar die iets vastlegt, zij is een verteller die jou uitnodigt om de verhalen te ontdekken die overal om ons heen zijn – als je maar de tijd neemt om ze te zien.

https://www.gva.be/cnt/dmf20250116_92603766 

Fabienne toont voor de eerste keer haar werk in haar geboortestad Lier.

 

Fabienne toont voor de eerste keer haar werk in haar geboortestad Lier. — © Joren De Weerdt

Fabien combineert grafietaquarellen met andere mixed media-technieken, zoals collage, textiel en/of naald en draad.

Fabien combineert grafietaquarellen met andere mixed media-technieken, zoals collage, textiel en/of naald en draad. — © Joren De Weerd

IMG_7788_1.jpg

Stories in transit

76 cm x 56 cm

mixed media: grafietaquarel, textiel, collage, 3D-verf

 

IMG_7792_0.jpg

I see you

76 cm x 56 cm

mixed media: grafietaquarel, collage, 3D-verf

 

IMG_7791_1.jpg

O senhor Frutuoso

21 cm x 14,8 cm x 5 cm

mixed media: grafietaquarel, textiel

IMG_7793_0.jpg

I'm not the only one

76 cm x 56 cm

mixed media: grafietaquarel, textiel

Let op: Deze tentoonstelling is al voorbij


Barry Camps &Jo Foulon, 'BURN BASTARD BURN'

 In Burn Bastard Burn nemen Barry Camps en Jo Foulon de toeschouwer mee in hun wereld, beide kunstenaars hanteren een beeldbenadering waarbij ze bewust cruciale informatie weglaten. Barry, leraar aan de academie in Lier, en Jo, gespecialiseerd in glaskunst, werken niet voor het eerst samen. “Ik ken Jo eigenlijk al heel lang”, vertelt Barry. “Toen Jo mijn laatste tentoonstelling bezocht, inspireerde zijn glasblazen me enorm. Er zaten interessante vormelijke elementen in die deden vermoeden dat een samenwerking goed zou werken.”

Vanuit deze wederzijdse inspiratie ontstond Burn Bastard Burn een project waaraan ze samen een jaar hebben gewerkt.Hetweerspiegelt de creatieve attitude van beide kunstenaars. Het “burn”-element verwijst naar het glasblazen, maar ook naar een proces van destructie en heropbouw dat in hun werk aanwezig is. “Het destructieve zit vaak in mijn werk. Soms maak ik bewust dingen kapot in mijn schilderijen. Kunst is voor mij een verwerking van wat ik zie en hoor. Alles, van film tot muziek, kan me inspireren en in mijn werk terechtkomen. Meestal start ik niet vanuit een beeld, maar vanuit een gevoel of kleur. Dat is ook waar Jo en ik op één lijn zitten”, legt Barry uit. “Door systematisch details te onthouden, stellen we vragen zonder directe antwoorden te geven: naar wat of wie kijken we eigenlijk?”

Controle

Jo beschrijft zijn proces als iets dat onvoorspelbaar en organisch groeit. “Mijn werk vertrekt altijd vanuit een gevoel en natuurlijke elementen, zoals vergankelijkheid. Glasblazen past daarbij. Ik moest zelf een oven bouwen om mijn ideeën te kunnen realiseren. In mijn werk gebruik ik materialen zoals glaswol en metaal”, aldus Jo. “Het proces maakt het werk wat het uiteindelijk wordt, maar dat proces kan altijd opnieuw starten als het werk onverkocht blijft.”

Een andere belangrijke overeenkomst tussen de twee kunstenaars is hun kijk op controle en loslaten. “Ik bouw mijn schilderijen vaak klassiek op, maar daarna doorbreek ik het door het werk deels te vernietigen. Het maakt de kunst levendig en voorkomt dat ik alles onder controle heb. Kunst moet blijven uitdagen, zowel voor mezelf als voor de toeschouwer”, legt Barry uit.

Jo beaamt dit. “Die gelaagdheid, het idee dat een werk blijft evolueren, zie ik ook terug in Barry’s werk. Het vraagt iets van de verbeelding van de toeschouwer, en dat maakt het voor mij zo interessant. Hoe minder informatie een beeld bevat, hoe meer de kijker gedwongen wordt om bij zichzelf te rade te gaan.”

Publiek

Voor beide kunstenaars is het contact met de toeschouwer een essentieel deel van het proces. “Een werk is pas af als het een toeschouwer heeft gehad”, zegt Barry. “Kunst blijft een communicatievorm, en zonder publiek is een werk niet echt af. We zijn trots op ons werk en willen het tonen. Reacties van mensen maken het werk compleet”, voegt Jo toe.

Hélène Baccaert GVA

 

Barry en Jo zijn trots op hun werk.   © hb

IMG_5297 2_0.JPG Jo Foulon

IMG_5308 2_0.JPG  Barry Camps & Jo Foulon

IMG_5307 2_1.JPG Barry Camps & Jo Foulon     

 IMG_5309 2_0.JPG Barry Camps & Jo Foulon

Let op: Deze tentoonstelling is al voorbij


Wietse Hindryckx, Mental Health

Wietse (1992) is een Belgische kunstenaar wiens werk overal ter wereld op muren prijkt. Zijn unieke stijl combineert realisme met een speelse tekenfilmachtige flair. Drie belangrijke pijlers vormen de kern van zijn inspiratie: kunstgeschiedenis, natuur, en reizen. Deze elementen vormen de rode draad door zijn werk en zijn visie.

Kunstgeschiedenis is voor Wietse een bron van wijsheid en herhaling: alles gebeurt met een reden en vindt zijn weg terug. De natuur in al haar vormen speelt eveneens een cruciale rol in zijn werk, want we hebben er maar één om te koesteren en te begrijpen. Reizen, met de oneindige mogelijkheden om nieuwe kleuren, smaken en perspectieven te ontdekken, vormt de derde pijler en is voor Wietse een van de meest waardevolle ervaringen in het leven.

Zijn artistieke reis begon in Brugge, aan de Academie van Kunst, en bracht hem vervolgens naar Gent, waar hij studeerde aan het KASK (School van Kunst). Het was in Gent dat Wietse voor het eerst in aanraking kwam met street art. Al twijfelend tussen penseel of spuitbus, koos hij voor het penseel, wat hem in staat stelde om de verfijnde proporties van mens en dier, waarmee hij op school veel experimenteerde, verder te ontwikkelen. Hoe meer hij schilderde en illustreerde, hoe dieper hij zijn eigen stijl verkende — een stijl die vandaag de dag kenmerkend is voor zijn werk.

In zijn beginjaren speelde Wietse vooral met contrasten: zwart-wit beelden met hier en daar een kleuraccent. Tegenwoordig omarmt hij een bredere kleurenpalet, maar de typische lijnen en patronen blijven herkenbaar als zijn artistieke handtekening. Wietse's werk varieert van grote muurschilderingen van 30 meter tot kleine tekeningen ter grootte van een hand. Voor hem is alles een potentieel canvas, een mogelijkheid om zijn creatieve visie tot leven te brengen.

IMG_6633.jpg Slow thoughts 70x50 cm

IMG_6634.jpg The idea 40x50 cm

IMG_6637.jpg Sounds good 40x50cm

IMG_6638.jpg Searging the small things 40x50 cm

IMG_6639.jpg Search 40x50 cm

IMG_6640.jpg Blinders 40x50 cm

IMG_6641.jpg Incomplete 40x50 cm

IMG_6642.jpg Sadness 40x50 cm

IMG_6643.jpg Pressure 40x50 cm

 

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241004_92904547

Let op: Deze tentoonstelling is al voorbij


Benefiet expo tvv Buddies & Friends

Huisgalerij ART UUR viert vijfjarig bestaan met benefietexpo voor Buddies & Friends

Een mijlpaal met een missie

Sinds haar oprichting heeft ART UUR zich onderscheiden door een platform te bieden voor hedendaagse kunst en cultuur. Nu markeert de galerij haar vijfjarig bestaan met een bijzondere en betekenisvolle actie. . Kunstenaars Elke Cuypers, Patrick Steens en Sofie Stikkers stellen hun werk tetoon in een benefietexpo, die op 20,21,22/9 plaats vindt, deze heeft tot doel geld in te zamelen voor Buddies & Friends, een NGO opgericht door Denise, Marc, Jeanine en Patrick. Deze organisatie steunt de Little Angels School in Shanzu, Kenia, en speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en opleiding van kansarme kinderen

Ondersteuning met een impact

De missie van Buddies & Friends is helder: “Wij dragen bij tot de ontwikkeling en opleiding van minder bedeelde kinderen zodat zij voor zichzelf en hun gemeenschap een waardevolle toekomst kunnen opbouwen.” De steun aan de Little Angels School omvat zowel financiële als materiële bijdragen, met een bijzondere focus op transparantie en efficiëntie. Alle donaties worden rechtstreeks overgemaakt naar de schoolrekening, zonder administratieve kosten. Regelmatige controles op de grond waarborgen dat de steun op de juiste manier wordt ingezet voor de opleiding van de kinderen en de uitbreiding van de schoolinfrastructuur.

Van ‘mud school’ naar modern onderwijs

Dankzij de bijdragen van Buddies & Friends is de Little Angels School geëvolueerd van een armtierige ‘mud school’ met slechts 120 leerlingen naar een volwaardig stenen complex met drie kleuterklassen en zes klassen voor lager onderwijs, en nu met meer dan 330 leerlingen. Recent zijn er ook drie leerjaren van het (lager) middelbaar onderwijs toegevoegd. Deze vooruitgang is te danken aan de voortdurende inzet van de NGO en haar sponsors, die ook aandacht besteden aan de betrokkenheid van de lokale bevolking en duurzaamheid.

Een uitnodiging tot kunst en solidariteit

De benefietexpo bij ART UUR belooft een boeiende verzameling kunstwerken te tonen, waarbij elke aankoop direct bijdraagt aan de missie van Buddies & Friends. Kunstliefhebbers en filantropen worden van harte uitgenodigd om de tentoonstelling te bezoeken en bij te dragen aan een waardevolle zaak. De expositie opent op 20/9 en loopt tot 22/9.

Kom en vier met ons mee, ontdek inspirerende kunst en maak een verschil in het leven van de kinderen in Shanzu. Voor meer informatie over de expo en de betrokkenheid van ART UUR, bezoek [website] of neem contact op via [e-mailadres].

Framework 2_2024_2.JPEGPatrick Steens

 

 

 

waiting 60 90 cm.jpg Sofie Stikkers

 

IMG_6434.jpg Elke Cuypers

Let op: Deze tentoonstelling is al voorbij


GRETA ROCHTUS

toonstelling met een Oog voor de Eenvoud van het Alledaagse

LIEZELE - PUURS - SINT-AMANDS — Greta Rochtus, geboren in 1955, is een gevestigde kunstenares die woont en werkt in Liezele. Haar werk wordt gedreven door een diepgaande nieuwsgierigheid naar de wereld om haar heen, een drang om te observeren en te ontdekken. Deze nieuwsgierigheid vertaalt zich in kunstwerken waarin de eenvoud van het alledaagse wordt uitgediept en opnieuw vormgegeven.

Geïnspireerd door het motto van Georgia O'Keeffe, "Observeer de wereld om je heen - nauwlettend, hongerig," verkent Rochtus de schoonheid in het alledaagse door beelden te vereenvoudigen in vorm en kleur. In haar proces laat zij elementen weg en onderzoekt zij de grenzen van compositorische abstractie. Dit resulteert in grootschalige kleur- en vormstudies op papier, die uiteindelijk worden omgezet in schilderijen op doek. Deze werken, die soms doelbewust "gemaakt" aanvoelen, weerspiegelen haar unieke benadering van kunst.

Recentelijk heeft Rochtus haar werk verder uitgebreid door 3D-elementen toe te voegen. Deze extra dimensie biedt haar meer vrijheid en stelt haar in staat om onderdelen van haar kunstwerken als autonome objecten in de ruimte te positioneren, wat haar werk een nieuwe, spannende dynamiek geeft.

"Thuis staan er sanseveria's en de merels zingen" is de titel van haar nieuwste tentoonstelling bij galerij ART UUR te Lier. Deze titel roept een gevoel van huiselijkheid en natuur op, waarbij sanseveria’s, nostalgische kamerplanten die vaak met gezelligheid geassocieerd worden, centraal staan. De merels die zingen, brengen een vleugje natuur naar binnen, waardoor een harmonie tussen het binnen- en buitenleven wordt gecreëerd.

De tentoonstelling verkent de balans tussen huiselijkheid en natuur, en viert de eenvoud en schoonheid van het dagelijkse leven. Rochtus nodigt de toeschouwer uit om stil te staan bij de kleine, alledaagse momenten die ons gevoel van thuis en welzijn versterken. Haar werk is een viering van het vertrouwde en het intieme, waarbij de grens tussen binnen en buiten, eenvoud en complexiteit, naadloos in elkaar overloopt.

Greta Rochtus blijft met haar kunst de essentie van het alledaagse vastleggen en transformeren, en biedt met deze tentoonstelling een unieke kijk op de wereld die ons dagelijks omringt.

2024-man met merel_0.jpg  Man met merel

 

Kind met plumeau.jpg Kind met plumeau

 

zaterdag-baddag-2-.jpg Zaterdag baddag 2

Let op: Deze tentoonstelling is al voorbij